De sterke betrokkenheid van Rolex bij exploraties heeft geleid tot de ontwikkeling van de Oyster Perpetual Explorer en de Oyster Perpetual Explorer II. Deze horloges zijn op plekken geweest waar maar weinig mensen durven te komen. Door jarenlang pool-, berg- en speleologie-expedities van horloges te voorzien, heeft het merk deze modellen onder reële omstandigheden kunnen testen. Sommige van de meest onverschrokken ontdekkingsreizigers, bergbeklimmers en wetenschappers hebben deze horloges meegenomen naar plaatsen waar hun betrouwbaarheid onder de zwaarste omstandigheden op de proef werd gesteld.
Vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw rustte Rolex talloze expedities uit met Oyster Perpetual-horloges. De feedback die het merk van de expeditieleden kreeg, werd gebruikt voor de ontwikkeling van horloges die bekend zijn geworden als de professionele categorie: horloges die als hulpmiddel dienen, zoals de Explorer en Explorer II. Rolex-horloges hebben deelgenomen aan een aantal van de grootste avonturen van de mensheid. Een daarvan was de beklimming van de Mount Everest in 1953, een expeditie die werd geleid door Sir John Hunt en waarbij Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eerste ooit de top van de hoogste berg ter wereld wisten te bereiken.
De in 1953 geïntroduceerde Explorer onderscheidt zich door zijn eenvoudige ontwerp en de duidelijk af te lezen zwarte wijzerplaat met de karakteristieke 3, 6 en 9 en grote uurmarkeringen. Dit multifunctionele horloge is ontworpen om de tijd nauwkeurig weer te geven, ongeacht de omstandigheden. Dankzij het Chromalight-display is de wijzerplaat zelfs in het donker gemakkelijk af te lezen. Tegenwoordig is de Explorer verkrijgbaar met een diameter van 36 mm – net als het originele model uit 1953 – en tevens met een diameter van 40 mm. In 1971 werd de Explorer II gelanceerd die, in dezelfde geest als de Explorer, de bijzondere relatie tussen Rolex en exploraties voortzet. Dankzij de 24-uursdisplay met een extra oranje uurwijzer en een gegraveerde bezel kan de drager van de Explorer II de dag- en nachturen duidelijk van elkaar onderscheiden. Deze functie is ideaal voor plekken waar het verschil tussen dag en nacht lastig visueel kan worden waargenomen – zoals in de poolgebieden of in grotten – of om een tweede tijdzone af te lezen.
De horloges van de Explorer-collectie hebben een continue ontwikkeling doorgemaakt om beter te voldoen aan de behoeften van ontdekkingsreizigers, waarbij ze steeds robuuster en betrouwbaarder werden. De Explorer 36 is verkrijgbaar in Oystersteel of geel Rolesor (een combinatie van Oystersteel en geelgoud), de Explorer 40 en Explorer II zijn uitsluitend gemaakt van Oystersteel. Oystersteel is speciaal ontwikkeld voor Rolex en is een unieke legering met uitstekende corrosiebestendige eigenschappen.
Alle drie modellen zijn uitgerust met een Oyster-band, een horlogeband met driedelige schakels die bekend staat om zijn robuustheid. Hij is uitgerust met de door Rolex ontworpen en gepatenteerde Oysterlock-veiligheidsvouwsluiting, die onbedoeld openen voorkomt, en voorzien van het door het merk ontwikkelde Easylink-verlengsysteem voor extra comfort. Hiermee kan de drager de band namelijk eenvoudig met ongeveer 5 mm verlengen. De Explorer 36 en Explorer 40 zijn toegerust met kaliber 3230 en de Explorer II met kaliber 3285. Deze automatische, mechanische uurwerken zijn volledig ontwikkeld en geproduceerd door Rolex. Ze hebben een gangreserve van ongeveer 70 uur.
Net als alle andere Rolex-horloges hebben de Explorer en Explorer II de Superlative Chronometer-certificering. Deze aanduiding geeft aan dat elk horloge dat de productielocatie verlaat, met succes een reeks testen heeft doorstaan die door Rolex zijn uitgevoerd in zijn eigen laboratoria en voldoet aan de eigen criteria van het merk. De status van een Superlative Chronometer wordt uitgedrukt door het groene zegel dat wordt geleverd bij elk Rolex-horloge, en gaat gepaard met een internationale garantie van vijf jaar.