Hans Wilsdorf was sterk overtuigd van het vermogen van de mens om te innoveren en te streven naar uitmuntendheid.
Gepubliceerd op 9 april 2024
Meer dan 100 jaar na de oprichting van het merk is de filosofie van de grondlegger meer dan ooit aanwezig: van de productie van de horloges tot de wereldwijde betrokkenheid van het merk.
“Het leek alsof de weerstand die ik ondervond, onoverkomelijk was.”
Sinds het begin kenmerkt het verhaal van Rolex zich door het streven naar perfectie en de ambitie om grenzen te verleggen.
Aan het begin van de 20e eeuw stond een visionair ondernemer in Londen op het punt heel succesvol te worden. Zijn doel? Het introduceren van een tot dan toe onbekend merk in de horlogewereld: Rolex. Deze nieuwe naam, bedacht in 1908, zou in slechts enkele decennia uitgroeien tot een van de meest gerespecteerde merken ter wereld. Hans Wilsdorf zou later over die eerste dagen van zijn bedrijf zeggen dat de weerstand die hij ondervond, aanvankelijk onoverkomelijk leek.
De ondernemer begon met heel weinig, maar hij beschikte wel over kwaliteiten van onschatbare waarde: een visie, doorzettingsvermogen en een uitzonderlijk werkvermogen. Het lukte Hans Wilsdorf, die wees werd toen hij twaalf jaar oud was en niets anders dan zijn vastberadenheid had, om uitdagingen aan te gaan en ’s werelds eerste waterdichte automatische polshorloge met een Perpetual rotor te ontwikkelen, een horloge dat een referentiepunt is geworden op het gebied van kwaliteit en prestige.
“Te ingewikkeld, te fragiel, onvoldoende aangepast” waren de sceptische reacties op het polshorloge. Door echter te vertrouwen op zijn krachtige overtuigingen, lukte het Hans Wilsdorf om zijn gewaagde ambitie waar te maken en maakte hij van het Rolex-horloge – de Oyster Perpetual – het archetype van het waterdichte horloge: nauwkeurig, robuust en bestand tegen alle omstandigheden. Maar hij was niet alleen een visionair die aan de Rolex-horloges hun fundamentele technische en uiterlijke kenmerken gaf. Zijn voortdurende zoektocht naar perfectie ging tevens gepaard met een verregaande generositeit en een onwrikbaar geloof in het menselijk potentieel.
Als geïntegreerd en onafhankelijk bedrijf beschikt Rolex over productiemiddelen die een breed scala van vaardigheden en kennis omvatten. Horlogemakers, technici, ontwerpers en andere specialisten werken nauw samen op alle onderdelen: van het ontwerp tot de productie van de horloges. De bedrijfscultuur van Rolex is gebaseerd op menselijke waarden, waardoor expertise en soft skills het hart vormen van de verschillende activiteiten van het merk. Bij Rolex worden meerdere beroepen uitgeoefend, die gestalte krijgen door de mannen en vrouwen die allemaal expert zijn in hun vakgebied. Het bedrijf heeft de volledige controle over de essentiële onderdelen: van het gieten van de goudlegeringen tot de machinale bewerking, afwerking en montage van het uurwerk, de kast, de wijzerplaat en de band, alsmede de steenzetting. De expertise wordt wereldwijd gedeeld via een uitzonderlijk aftersalesnetwerk.
Om te waarborgen dat de expertise van het merk niet verloren gaat, heeft Rolex zijn eigen trainingscentrum opgericht. Dit centrum, dat zich richt op uitmuntendheid en de ontwikkeling van de eigen medewerkers, bevindt zich in Genève. Hier kunnen werknemers trainingen krijgen en worden leerlingen opgeleid. Het bedrijf streeft ernaar de trots op zijn vaardigheden en zijn specialistische kennis over te dragen op de jongere generaties.
De Oyster Perpetual-collectie is gebaseerd op het originele en zo succesvolle, Oyster-model dat in 1926 werd gepatenteerd en geïntroduceerd. Als ’s werelds eerste waterdichte polshorloge heeft het een voortrekkersrol gespeeld bij de ontwikkeling van het moderne horloge. In de loop der jaren werd de Oyster ook de trotse bezitter van vele andere innovaties, zoals automatische opwinding door middel van de Perpetual rotor in 1931. Deze innovaties hebben de identiteit van de modellen in de collectie bepaald en gezorgd voor de uitmuntende reputatie van Rolex, waarvan chronometrische precisie en betrouwbaarheid de hoekstenen vormen.
Vanuit de Oyster ontstond geleidelijk aan een horlogecollectie met nieuwe functies en innovatieve technologieën. Alle modellen delen de fundamentele kenmerken en een sterke visuele identiteit. Inmiddels bestaat de collectie uit twaalf modellen, die in twee categorieën zijn opgesplitst: klassieke horloges zoals de Datejust en de Day-Date, en professionele horloges, waaronder de Explorer en de GMT-Master II. Als pionier in de ontwikkeling van het polshorloge heeft het bedrijf aan de wieg gestaan van vele grote innovaties in de horloge-industrie en heeft het in de loop der jaren meer dan zeshonderd patenten aangevraagd.
Om te waarborgen dat de expertise van het merk niet verloren gaat, heeft Rolex zijn eigen trainingscentrum opgericht. Dit centrum, dat zich richt op uitmuntendheid en de ontwikkeling van de eigen medewerkers, bevindt zich in Genève. Hier kunnen werknemers trainingen krijgen en worden leerlingen opgeleid. Het bedrijf streeft ernaar de trots op zijn vaardigheden en zijn specialistische kennis over te dragen op de jongere generaties.